Kommentarer från läsare...

Ange undertext här


En helt suverän bok.

Du har någonting att säga.

Jag uppskattar dina vinklingar av inre tankar och prat med dig själv. Jag gillar storyn.

Läste ut boken på tre kvällar.

En spännande läsupplevelse. Jag gillar ditt språk som jag tycker utmärker sig på ett mycket stileget sätt och som verkligen gräver djupt in i karaktärernas inre liv.

Naket, lättläst och bra språk.

Stor behållning. Många tänkvärda tankar och betraktelser.

Jag slukade din bok. Jag älskar den poetiska tonen och enkelheten i den svåra berättelsen.

Jag sträckläste den.

Bra, gripande. Hög igenkänning.

En varm och vilsam berättelse.

Tack för en fantastisk bok. Jag sträckläste och kunde inte sluta läsa. Boken gjorde mig stundtals mållös, ledsen, full i skratt, ödmjuk, varm och upplevde en hög igenkänningsfaktor. Tomas fick mig att känna mig mindre ensam. Cecilia fick mig att känna mig skör och vilsen, tack för det också. Den "andra kvinnan" hon bara försvann...och så har jag också känt. Jag är omtumlad och kommer att bära med mig boken...den fick mig att känna mig levande. Jag ser fram emot nästa.



Förlagets beskrivning

Olika livsval kommer att förändra livet för de båda huvudpersonerna i romanen på ett avgörande sätt.

Cecilia är på väg är en relationsroman om Tomas och Cecilia, som har nått medelåldern. De håller liv i en kärlekshistoria som både tar fart och bleknar. Oklart vart den är på väg. Här finns den starka längtan efter att äntligen få allt att fungera. Naturen finns nära, med årstidens växlingar runt huset, och avkopplingen med att hugga ved och tända en brasa i den öppna spisen. Här finns tidvis också en annan kvinna, Marie. Tomas som är brevbärare drömmer om att bli författare, han är skild och barnen utflyttade. Drömmarna finns hela tiden om att bli vän med livet. Den som mest tålmodigt lyssnar på hans fantasier och grubbel är hans katt.

Fler kommentarer från läsare...

 

Åh! Jättefint beskrivet ur närståendes perspektiv. Identifierar mig med Ann- Katrin, så tack!

Jag har både skrattat till och haft tårar på kinden under läsningen. Du är fantastiskt modig och jag är imponerad över vilket ansvar du tagit för att visa din familj att deras sida är viktig för dig. Den väcker många tankar och känslor i mig. En applåd till dig.

Jag älskade den inledande meningen med berättelsen ur kattens perspektiv. Sedan tycker jag oerhört mycket om  "Det är inga återfall. Snarare ständigt pågående förfall". Vilken känslomässigt laddad text! Varje mening är så intensiv, som ett knytnävsslag.

En fantastisk bok som rörde vid mitt hjärta. Den skildrade känslor och mående hos anhöriga på ett insiktsfullt och klockrent sätt. Jag både skrattade och grät och kände igen mig. Boken gav mig kraft och styrka.

Helt ärligt så vart jag djupt berörd...tårarna har runnit flera gånger...vilket liv. Beundransvärt att ta sig ur, kan aldrig förstå vidden men kan tro mig förstå lite av känslan. Nej, inte tungt utan mer berörande...och samtidigt intressant att få vidsidan av berättelser...en bra och tänkvärd bok.

Efter andra genomläsningen tyckte jag mycket om den.

Jag läste klart din bok igår och jag måste säga att det är en omtumlande upplevelse. Särskilt första delen, om Henrik, är så laddad av känslor, så ärlig och brutal. Jag blev stormförtjust i kattens synvinkel på det hela. Ett underbart sätt att börja boken på! Jag tycker du med bra balans ger en mycket mångfacetterad bild av de båda huvudpersonerna och jag kände ett intresse genom hela boken att få veta mer om dem. De kändes mycket verkliga och väldigt mänskliga. Jag känner ju inte till din bakgrund men jag känner hur ärliga orden är. Det är en roman men jag känner din närvaro i texten och jag tycker du är mycket, mycket modig och stark som låter dem höras.

Fantastiskt bra bok som berör på djupet. Man vill läsa mer!

Det här är en bra bok.

Imponerande! En upplysningsroman.

Din senaste bok är väldigt bra. Du måste fortsätta skriva.

Jag gillar verkligen flytet och sättet du lagt upp storyn från olika synvinklar, sen är du en mästare på att uttrycka känslor och skeenden.

Jag är mycket berörd och tänker att det är en mycket viktig bok. Den gör skillnad i en... För mig har den också varit trösterik. Boken handlar om så mycket...beroende på var man är i livet och vart man är på väg. Boken är för mig som en stor och varm kram fylld av förlåtelse...

Jag läste den med stor behållning.

Förlagets beskrivning.

I skuggan av Nina och Henrik är en bok om att ha psykisk sjukdom i sin närhet, en roman om beroende och psykoser. Här är det de närmaste, vänner och kollegor som får stå i centrum. Genom de anhörigas berättelser växer bilden fram av två syskon som brottas med psykiska problem, och hur det påverkar deras omgivning.

Nina börjar arbeta på bank men hennes fantasier tar över och hon tappar fotfästet.

Henrik, som är storebror, börjar efter sin läkarexamen att arbeta på en vårdcentral. Men viktigare än patienterna, kollegorna, frun, sonen och andra närstående är alkoholen. Medan åren går ökar möjligheterna att hantera sjukdomen för de två syskonen. Men utan hjälp från omgivningen hade livet förkortats.

Vad händer runt skrivandet...

1985 Intervju i Västerviks tidningen och Utemagasinet

1985 Bibliotekstjänst recenserar

2011 Bokmässan i Göteborg

2014 Intervju med tidningen 7- dagar

2014 Bibliotekstjänst recenserar

2015 Bokmässan i Göteborg

2016 Intervju med tidningen Bohuslänningen

2016 Intervju med 7- dagar

2016 Bokrelease på Litteraturhuset med Aino Trosell 

2016 Bokmässan i Göteborg

2016 Kulturmässa Uddevalla bibliotek

2016 Signering Hallmans bokhandel

2017 Bokrelease på Litteraturhuset med Sofi Jansson

2017 Intervju med Bohuslänningen

2017 Bokmässan Göteborg

2017 Anhörigkonferens i Stockholm

2017 Invald i Sveriges Författarförbund

2017 Medlem i Författarcentrum Väst

Intervju med vår nya medlem Christer Johansson


Christer Johansson är uppvuxen i Ljungskile, arbetar nu som chef i den psykiatriska öppenvården i Uddevalla. Hans senaste bok I skuggan av Nina och Henrik kom sommaren 2017.

Vem är du?
Jag är pappa till tre döttrar och morfar till två barnbarn. Bor i Ljungskile och arbetar som chef i den psykiatriska öppenvården i Uddevalla.
Berätta om din senaste bok I skuggan av Nina och Henrik!
Det är en roman som handlar om hur det kan vara att ha psykisk sjukdom i sin närhet. Genom omgivningens upplevelser så skildras ett syskonpar. Brodern Henrik som jobbar som läkare kan så småningom också titulera sig som alkoholist, lillasyster Nina drabbas av psykotiska upplevelser. Vi får följa hur deras besvär påverkar deras närmaste och hur de hanterar sina egna liv.

"Vägen till att skriva böcker gick inte via självklar talang utan byggde snarare på en författardröm som inte hade lust att ge upp."

Berätta lite om ditt skrivande och vilka teman som intresserar dig?
Skrivandet började när jag på 1980-talet gav mig ut att resa. Det blev med åren hundratals texter som hamnade i dagstidningar och tidskrifter. Men ett och annat kom i vägen i livet och det var först 2014 som jag kunde samla ihop mig och ge ut På andra sidan drömmarna på Bokförlaget Axplock. 2016 kom relationsromanen Cecilia är på väg på Lindelöws bokförlag. 2017 kom I skuggan av Nina och Henrik. 2018 har vi avtal på ytterligare en roman som har arbetstiteln Chefen är galen. Den handlar om en chef i den psykiatriska vården som tycker att det är hög tid att lyssna mer på patienterna och då behöver en del förändringar göras, vilket får konsekvenser...
Teman som återkommer är hur blir man vän med livet? Hur tar man sig vidare när det krånglar? Och resan på längtans jaktmarker efter det som ger mening och betydelse.
Vägen till att skriva böcker gick inte via självklar talang utan byggde snarare på en författardröm som inte hade lust att ge upp. Den finns kvar. Jag liknar den vid en ständigt pågående reseskildring av det som kommer förbi mig och berör i livet.
Vilka är de tre senaste böckerna du läst?
Dagar med min mamma, Sofi Jansson
Hemma Borta, Karl- Ove Knausgård och Fredrik Ekelund.
Det stora kalaset, John Steinbeck



Mitt författarskap

Allt är reseskildringar. Ur mitt liv.

Jag skriver om sådant som angår mig. Som betyder någonting.

Det är som att jag skriver för att lära mig någonting och förflytta mig till att komma i närheten av känslan av närvaro i livet.

Det kan uppfattas pretentiöst men det är mitt sätt att göra det på. Det är på allvar. På riktigt.

Bäst skriver jag när jag inte tänker på att jag skriver. 

Att skriva är att drömma och för en stund vara herre över sitt liv, sin historia, sin framtid.

Det är en generös egotripp. Att skriva är att vara fri. Att skriva är också att tvivla och ställa frågor.Att utsätta sig för vad andra tycker om det. Vad andra tror och tänker.

Varför skriver jag?

Vad har jag att säga?

Kan jag skriva?

Varför skulle jag låta bli?

Det intresserar mig hur vi lever våra liv. Hur det är att vara människa. 

För att skriva om livet behöver jag leva det.

Det har haft betydelse att känna uppmuntran av journalisten Thomas Kristiansson på GP, författaren Tomas Löfström och professor Johan Cullberg, av förläggaren Tomas Lindelöw som hösten 2007 valde att inte avfärda mitt manus Bli bara lycklig med ett refuseringsbrev utan svarade på ett sätt som gav mig hopp. "Jag läser ur ditt manus och blir tagen. Din ton känns helt rätt. Och du har språket i din hand. Jag har fastnat för ditt skrivande." Dock menade han att mycket jobb återstod om det skulle kunna bli till en bok och det var mer än vad jag klarade av, jag hade inte den ordningen på mitt liv vid den här tiden och efter några misslyckade versioner så var det inte förrän 2016 som det kunde bli tal om en utgivning. Och då var också manuset ett annat. En kärlekshistoria som vi gav namnet Cecilia är på väg.

Att sedan få samarbeta med en sådan förläggare är inget annat än en stor upplevelse för den som vill skriva. 


På gång...


Ett manus med titeln Chefen är galen bearbetas och skrivs färdigt för att ges ut på Lindelöws bokförlag sommaren 2018. Det handlar om en chef som finns i den psykiatriska vården och tycker att vi behöver lyssna bättre på patienterna. Han ser dem som sina vänner och sätter igång en rad förändringar, sådant som ingen chef gjort tidigare. Det får konsekvenser. Han flyr till en fäbod i Dalarna och försöker förstå hur han ska gå vidare.

Arbetet med ytterligare manus som går under namnet Fjällvaktaren har påbörjats...hittills är 123 sidor skrivna. Planerad utgivning 2019. Utgångspunkten är protestaktionen på Kynnefjäll och problematiken med att förvara kärnkraftsavfall. Romanen kretsar kring 32- årige Mats och hans två bröder Karl och Kristian. Mats sitter i en stuga och vaktar fjället. Han tvekar och tycker inte att han får inte fart på sitt liv, den äldre brodern Karl är hans motsats och räds inte att vara pågående. Han säger att allt kan hända och att det gör honom lugn. Den gråhårige ryggsäcksresenären Kristian kommer på besök och delar ivrigt med sig av sina upplevelser och minnesbilder.

Uddevalla bibliotek den 2/12

Kyrkans personal Uddevalla 15/2 

Intresseföreningen Bipolär sjukdom Gyllenkroken Göteborg 15/2 

Hallmans bokhandel rea 27/2

Psykiatrikonferens i Karlstad 12-13/3

ANHÖRIGRIKSDAGEN 15-16/5 , Anhörigas  Riksförbund

Bokmässan Göteborg 27-30/9

Anhörigcentralen Partille 3/10



© 2017 Christer Johansson
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång